Warning: Undefined array key "sidebar-1" in /customers/d/9/3/czbw2aq66/webroots/r524756/site/goyhkwp/wp-content/plugins/nextgen-gallery/src/Widget/Slideshow.php on line 54 Warning: Undefined array key "before_widget" in /customers/d/9/3/czbw2aq66/webroots/r524756/site/goyhkwp/wp-content/plugins/nextgen-gallery/src/Widget/Slideshow.php on line 58 Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /customers/d/9/3/czbw2aq66/webroots/r524756/site/goyhkwp/wp-content/plugins/nextgen-gallery/src/Widget/Slideshow.php on line 58 Mitt liv som en som kjenner de som lager en dokumentar om Bengan Boys – Gøy HK – Hele Norges Håndballklubb
BenganBoys Kilde: Aftonbladet.se

Mitt liv som en som kjenner de som lager en dokumentar om Bengan Boys

I Norge – og verden ellers – er vårt kvinnelige håndballandslag store kjendiser og en av de viktigste rekrutteringsfaktorene innen håndball på jentesiden. I Sverige var det en periode hvor deres herrelag var i verdenstoppen. Treneren Bengt Johansson regjerte over en samling svært dyktige håndballspillere som fikk tilnavnet Bengan Boys. Disse gutta vant både det ene og det andre. I Januar er det tid for håndballmesterskap på herresiden og i den sammenheng var det tre svenske karer lekte med ideen om å lage en dokumentar om Bengan Boys som en slags stemningsforhøyer. Nyheten om denne dokumentaren har spredd seg over hele Sverige – og ellers i håndballEuropa. Gutta bak dokumentaren heter Emil Schälin, Daniel Kouthoofd og Christian Albinsson. Disse karene spiller jeg håndball med på BK Bitter og derfor var det ikke så vanskelig å få tak på dem. Eller egentlig fikk jeg bare tak i en av dem, men det virker som han ikke hadde noe problem med å være representant for de to andre.

Så jeg gjennomførte et intervju rett og slett. Legg merke til de velformulerte spørsmålene på riktig god rikssvensk!

Hej Christian Albinsson! Jag har några frågor!

1. Hur viktiga har Bengan Boys varit för handbollsintresset i Sverige?

– Väldigt viktiga. Em-finalen 2002 hade över 3 miljoner tittare och det är klart att Bengan Boys framfart skapade en vilja att börja spela handboll hos unga människor. Sverige har under de senaste femton åren varit bra i ungdomsmästerskap och faktum är att de som är uppvuxna med «Bengan Boys» (80-talisterna) kunder ha blivit lika framgångsrika med lite tur. Tänk exempelvis om Markus Alm hade velat vara med i landslaget, Kim Andersson inte hade skadat sig och Oskar Carlen inte hade pajat knät, då hade Sverige vunnit OS-guld förra året. Och i så fall gått om Bengan Boys meritmässigt.

2. Hur fick ni «audiens» hos alla Bengan-spelarna och Bengan själv? Bara ringde och frågade?

– Det underlättade att jag, Christian alltså, är från Halmstad (Halmstad er et sted i Sverige. Red anm) precis som Bengan. Min pappa hade Bengan som idrottslärare och jag hade träffat honom genom åren i olika sammanhang. Men generellt sett har det inte varit svårt. Alla spelare och även Bengan själv är stolta och vill berätta om den mest fantastiska tiden i deras liv. Vi har tagits emot med öppna armar. Dessutom finns de flesta spelares nummer på Hitta.se. Så det är bara att ringa!

3. När kommer vi få se denna dokumentären?

– 13:e januari i TV4 kl 23:00. Det går även att kika på den via TV4play.

4. Hur stora stjärnor är egentligen Bengan-killarna ute i handbollsvärlden?

– Det verkar som att Wislander, Staffan Olsson och Lövgren är riktiga legender ute i världen. Ungefär lika kända som «Drillo», hehe. (Jævla moro, svenskefaen. Red anm)

5. Var några av Bengan-killarna «handbollsnerdar»? Alltså, väldigt intresserade av handboll fortfarande?

– Det känns så. Exempelvis är Magnus Andersson en riktig nerd. Han kan inte kolla på film eller TV-serier utan att bli stressad. Däremot tittar han på all handboll som streamas via nätet. Gärna två matcher samtidigt. De flesta av Bengan Boys är ju tränare idag eller jobbar med handboll på andra sätt, exempelvis som General Manager för landslaget i Stefan Lövgrens fall.

6. Vilka norska handbollspelare känner ni till?

– Där är nog Emil den av oss tre som har bäst koll. Men om jag ska ta några utan att googla så blir det Steinar Ege, Tönnessen x 2, Löke. Såg Stian Tönnesen i Malmö förra veckan. Imponerande! När det gäller norsk handboll tittar jag personligen hellre på damerna än herrarna. (De vet veldig godt hvem Johannes Hippe, Espen Christensen og faktisk også Torjus Bjørnstad er også, de var bare usikre på om de faktisk var norske ettersom de er såpass gode. Red anm)

7. Ni spelar i Stockholmsklubben BK Bitter, kan ni kort beskriva vad det är för förening?

– Det är en socialistisk och social förening för spelare som har passerat bäst-före-datum som handbollsspelare. Eller, som i mitt fall, inte ens har ett bäst-före-datum, helt enkelt på grund av att jag aldrig kommer att peaka.

8. Vad tänker ni om handbollstjejer som spelar i vitfärgad tennis-kjol?

– Låter spontant spännande. Tilltalar nog mig mer än Emil. Han tycker inte att idrott och erotik hör ihop. Jag googlar på det direkt; «handboll + vit kjol».

9. Har fotbollsuppvärmning någonsinn skapad bättre handbollspelare?

– Nej. Däremot är det kul. Och en bra sätt att få en sträckning i låret.

10. Vad tänkte ni när svenska Lina Olsson-Rosenberg ändrade medborgarskap till Norge och spelade på norska landslaget på 90/00-talet?

– Jag tänkte bara att dubbelnamnet «Olsson-Rosenberg» kändes lite märkligt.

11. Osloföreningen Gøy HK har precis förlorad sin 5. match (av 9 matcher) i division 3 avdelning 1. Borde spelande tränaren Marius Dahl avgå omedelbart?

– Jag tror personligen att ni har samma problem som BK Bitter, dvs att spelarna bara blir sämre och sämre. Det kan tränaren inte göra något åt tyvärr…

12. Det går rykten om att ni spelar handboll i hop med en norrman! Vilka konsekvenser har det haft för klubben?

– Det stämmer. Det bidrar till den dialektala mångfalden i omklädningsrummet. Och att vi har en kille som vi kan kalla «Drillo». Det har i alla fall jag personligen drömt om.

Thomas

Bengan Boys skal spille showkamp mot et «Verdenslag» med gamle helter den 11. januar. Sendes på svensk TV4: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/handboll/article17862533.ab

Forøvrig kan man følge arbeidet om dokumentaren her:

https://www.facebook.com/pages/Bengan-Boys-en-dokument%C3%A4r/129791113867141?fref=ts
https://twitter.com/Bengan_Boys
https://www.youtube.com/channel/UC8OCkraOTcu578x5uiYfjkQ?feature=watch
http://www.benganboys.se

Fra oktober 2013 blogger Thomas på GoyHK.com. Thomas er tidligere spiller og trener i Gøy Håndballklubb, og er fortsatt tillitsvalgt.  Han æresmedlem i Gøy HK. Han tilbringer sin tid i vårt naboland Sverige, og er vår eneste utenlandsproff. 


Publisert

i

av

Stikkord: