Warning: Undefined array key "sidebar-1" in /customers/d/9/3/czbw2aq66/webroots/r524756/site/goyhkwp/wp-content/plugins/nextgen-gallery/src/Widget/Slideshow.php on line 54 Warning: Undefined array key "before_widget" in /customers/d/9/3/czbw2aq66/webroots/r524756/site/goyhkwp/wp-content/plugins/nextgen-gallery/src/Widget/Slideshow.php on line 58 Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /customers/d/9/3/czbw2aq66/webroots/r524756/site/goyhkwp/wp-content/plugins/nextgen-gallery/src/Widget/Slideshow.php on line 58 Mitt liv som håndballspaparazzi – Gøy HK – Hele Norges Håndballklubb

Mitt liv som håndballspaparazzi

Hippe

Jeg har jo tidligere beskrevet den utrolige reisen jeg har hatt fra norsk 3.divisjon til svensk 4.divisjon. En drøm som gikk i oppfyllelse. Samtidig har jeg mange spennende minner fra tiden i norsk håndball på medium nivå. Blant annet har det dukket opp motspillere som var ganske dyktige og noen av dem har på merkelig vis blitt enda bedre i etterkant. Noen har tilogmed blitt så gode at de også har tatt turen til svensk håndball. En av dem dundret inn noen mål på meg i norsk 2.divisjon og ble deretter eliteseriespiller i BSK/NIF, landslagsspiller, proff i Nantes i Frankrike og deretter årets nye spiller i svensk eliteserie for klubben LUGI. Han hylles av svenske håndballjournalister, mest sannsynlig fordi de aldri har sett en lignende spillertype. Mange mener han har en av verdens raskeste skuddavviklinger. Jeg har ikke kompetanse til å avgjøre akkurat det, men jeg har vært på håndballkamp i Stockholm og sett eliteseriekampen Hammarby – LUGI i Eriksdalshallen. På oppvarmingen havnet ballen i mål omtrent samtidig som den ble mottatt. Altså rask skuddavvikling. Forøvrig spiller en av eliteseriens beste keepere i LUGI og han er også norsk, Espen Christensen. Han ble skutt i ansiktet på oppvarminga og orka bare 10 minutter av kampen. I andre omgang fikk dagens mann (som jeg ikke har nevnt ved navn for å bygge opp spenningen) et kne i området hvor det ikke befant seg en susp og måtte bokstavelig talt krabbe ut over sidelinjen. Verdens beste forsvarsspiller Magnus Järnemyr klarte å skremme dommerne til å endre en avgjørelse. Kampen sluttet uavgjort.

Jeg er ganske sikker på at karrieren startet den gangen mot Gøy HK og jeg noterer meg at dagens intervjuobjekt og jeg har en unik ting felles: Vi har begge spilt seriekamper i Linderudhallen i Oslo og Eriksdalshallen i Stockholm (som nevnt spiller ikke jeg i eliteserien altså, dette var 4.divisjonsoppgjøret Södermalm BK – BK Bitter. En kamp vi vant og jeg var ganske god).

Etter svært lite masing på facebook (har forøvrig fått bekrefta fra Nordstrands-/Bækkelagsgutta på Gøy at gutten er gjennomført trivelig) fikk jeg følgende ord fra en av Norges store talenter, Johannes Hippe:

1. Hvordan har «reisen» fra Oslohåndballen til topphåndball i Sverige vært? Hva gjorde at du havnet i Lugi?

Den reisen har vært fantastisk fin og tøff på en og samme gang må jeg si. Nivåforskjellen mellom internasjonal håndball og Oslohåndballen er jo ganske stor. Samtidig så lærte jeg meg alle mine grunnleggende ferdigheter i klubbhåndballen i Oslo og var heldig å ha fantastisk flinke trenere både i klubb og på skolen. Har mange gode minner fra ungdomstida i NIF og fra alle kretslag og regionslag. Ser tilbake til tidlige morninger i Nordstrandshallen og Oppsal Arena med glede. Dessuten fikk jeg jo være med på å spille min egen moderklubb fra 2.div opp til eliteserien, en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme. Jeg var heldig som «vokste opp» med mange andre gode håndballspillere og ikke minst treningsvillige spillere, så hadde nok aldri vært der jeg er i dag uten det vi kan kalle Oslohåndballen. Med tøft mener jeg at det var en tøff overgang å komme ut i europa, da først fransk håndball og oppleve både kulturforskjeller og nivåforskjeller. Men jeg har lært mye og tror alt jeg var med på i Oslohåndballen gjør at jeg fortsatt utvikler meg som håndballspiller.

Jeg havnet i LUGI da jeg ikke syntes jeg fikk spille nok i Nantes og ønsket meg bort. Hadde tilbud fra andre lag i Frankrike, men da ringte LUGIS trener meg og presenterte prosjektet og sa at han ønsket meg. Han visste hva slags type spiller jeg var og hadde en klar plan for hvordan han ville bruke meg. Da tok jeg en sjanse og dro til Lund. Noe jeg virkelig ikke angrer på.

2. Hva vil du si er den største forskjellen mellom norsk og svensk håndball?

Den største forskjellen er vel kanskje bredden og interessen. Det er mange flere spillere som holder høyt nivå i Sverige. Det er mange bra spillere i den norske ligaen, men virkelig ikke samme bredde. Men det er også så klart mye mer attraktiv å være elitespiller her enn det er i Norge, så det kan være en forklaring. Mer publikum, bedre anlegg og bedre forutsetninger er det jo også her.

3. Er det noen forskjell på rammene rundt trening og kamp? F.eks annerledes sosiale happenings, annerledes roller i støtteapparat, andre måter å ta vare på nye, unge spillere osv?

Stor forskjell. Anleggene i Sverige er mye bedre og det er mange fler tilskuere. Hele ligaen er vel kanskje hakket mer profesjonell på alle områder. Både når det gjelder behandling av sponsorer og fans, til å legge til rette for trening. Men jeg synes den norske ligaen har tatt mange steg der de siste årene også. Så det norske ligaen har virkelig noe på gang.

4. Hvor dyktig har du blitt til å prate svensk? Har du fått svensk dialekt?

Veit ikke hvor dyktig jeg har blitt, forsøker så godt jeg kan og enten prate svensk eller norsk. Så jeg ikke ender opp med svorsk som Skavlan. Men har jo svensk mor, så det er jo litt juks. Har ikke lagt om til skånedialekt enda. Prøver noen ganger, men blir bare hetsa av gutta på laget. Noen man også blir for å snakke norsk. Svenskene mener jo vi aldri kan være sinna..

5. Hva husker/vet du om håndballklubben Gøy HK i Oslo?

Jeg husker vel ikke så altfor mye, bare at damelaget spilte i skjørt og at herrelaget virka som en ålreit gjeng som likte å spille håndball. Husker også et par tøffe oppgjør i andre divisjon da jeg var 16/17 år gammel

6. Hvem er den beste spilleren du har spilt med/mot i Norge?

Oi det er vanskelig å velge en, velger heller fem. Emil Jungmann, Marius Riise, Erlend Mamelund, Espen Lie Hansen og Simen Strømberg.

7. Hva er standard oppvarmingsøvelse på trening i Sverige?

Fotarbeidsøvelser, «speed-«øvelser, fotball (desverre kun etter seier) og balløvelser. Alt for lite leker… En personlig favoritt er å spille over hele banen med feil hånd, uten kontakt.

8. Om du gjør en feil på banen, banner du da på svensk eller norsk?

Burde vel svart at jeg ikke banner, men det er jo løgn. Banner helt klart på norsk. Ville følt det som feil å banne på svensk.

9. Hva synes du om håndballjenter som spiller i skjørt?

Det er vel kanskje forfriskende det. Håndballen trenger jo utvikling så hvorfor ikke, viktig at ikke idretten er redd for litt nye tiltak, selvom skjørt kanskje er en smule konservativt. Men er tross alt bedre enn å spille i bukse:P

10. Hva heter tramp og brøyt på svensk? (Jeg spør fordi jeg ikke vet selv)

Brøyt heter stürmer, tramp tror jeg ingen vet hva heter.. Har hørt noen skrike «linjen,» men tror ikke de helt har bestemt seg.

11. Hvordan er det å spille med Magnus Järnemyr (tidligere kåret til verdens beste håndballspiller i Barcelona – nå hjemvendt stjerne i Lugi)?

Det er veldig kult å spille med Magnus. Han er jo en av verdens beste forsvarere og han har masse å lære bort. Det er virkelig sånn at man må slåss for å gjøre mål på trening og det gjør at man hele tiden løfter spillet sitt videre.

Thomas

Fra oktober 2013 blogger Thomas på GoyHK.com. Thomas er tidligere spiller og trener i Gøy Håndballklubb, og er fortsatt tillitsvalgt.  Han æresmedlem i Gøy HK. Han tilbringer sin tid i vårt naboland Sverige, og er vår eneste utenlandsproff. 


Publisert

i

av

Stikkord: